OncoWest Casemanagersontbijt 2024

9 januari 2024

GOEDEMORGEN!

Ben je casemanager in de oncologische zorg voor patiënten en werkzaam in één van de OncoWest ziekenhuizen? Dan nodigen wij je van harte uit voor de 2e editie van het casemanagersontbijt voor de regio West-Nederland. Er zijn max. 50 plaatsen!

 

De bijeenkomst bleek vorig jaar na veel enthousiaste reacties een groot succes en daarom gaan we in herhaling. Maar wél met nieuwe interessante onderwerpen, zie onderstaand programma. Ter inspiratie zullen er succesvolle initiatieven van casemanagers worden gedeeld en hoor je wat er speelt en leeft op het gebied van oncologie in de andere ziekenhuizen. En wie weet zitten hier goede ideeën voor jouw ziekenhuis bij! Ook hebben we een TOP spreker én verpleegkundige die ons meeneemt in de mindset verandering. Daarnaast is er genoeg gelegenheid om elkaar te spreken en beter te leren kennen tijdens een heerlijk gezond knisperend ontbijt 🙂

 

Ben je erbij?

Datum: donderdag 16 mei 2024
Tijd: 8.30 – 12.00 uur met ontbijtbuffet
Locatie: ECC Leiden

 

PROGRAMMA

Waardegedreven zorg binnen het zorgpad primaire levertumoren – Jiske van den Heuvel (LUMC)

Project MDO support voor de regio – Mirco Rossi & Nicole van Beek (Sleutelnet)
Is Vitaly een wenselijk digitaal systeem om MDO’s in OncoWest eefficiënter en effectiever te laten verlopen?

Intimiteit en seksualiteit bespreekbaar maken – Joke Smit (GHZ)
Iedereen ziet de roze olifant in de kamer maar niemand spreekt erover.

Omgaan met rouw en verlies bij ziekte, wanneer (borst)kanker je treft – Dianne Stam (GHZ)

Routing en de service bij thuistoediening  van ondersteunende middelen – (Shirley van der Niet en Apotheker HagaZiekenhuis)

Immunotherapie thuis –Marlies Verheij (RdGG)

Gastspreker Thomas Groen (www.thomasgroen.nl)
Thomas is ook verpleegkundige en neemt ons mee in een andere mindset. Dat uit zich in zorgmedewerkers die beter voor zichzelf zorgen, zich zelfverzekerder voelen en liefdevoller voor zichzelf en de ander zijn (en blijven). Want dat is wat we nodig hebben in de toekomst. Harder dan ooit.

 

 

 

De uitnodiging met aanmeldmogelijkheid volgt binnenkort en wordt gestuurd naar de casemanagers oncologie van de ziekenhuizen Alrijne, Groene Hart, Haga, HMC, LUMC en Reinier de Graaf. Houd je mailbox dus in de gaten!

Hartelijke groet,
Programmateam OncoWest

Natascha, Annemarie en Annechien

De Regionale Slokdarmdag is zaterdag 13 april 2024 van 10.00 tot 13.30 uur in de Buruma zaal van het LUMC (gebouw 3). De informatieve bijeenkomst is voor patiënten die leven met een buismaag. Ook hun naasten zijn van harte welkom! Er is een gevarieerd programma met aandacht voor nieuwe ontwikkelingen binnen de zorg voor mensen met slokdarmkanker en voor problemen die mensen kunnen ervaren in hun dagelijks leven met een buismaag. Tijdens de bijeenkomst is er ook gelegenheid om met lotgenoten in contact te komen en/of met uw zorgprofessionals, dit onder het genot van een hapje en een drankje.

 

Belangstellenden kunnen zich hier aanmelden. Vanwege het beperkte aantal plaatsen met maximaal één andere persoon.

Aanmelden kan tot 5 april 2024. 

 

Wij hopen u 13 april van harte welkom te heten.

Namens het expertteam Maag- en Slokdarmtumoren OncoWest:

Dr. H. Hartgrink (oncologisch chirurg LUMC)
Dr. S. van Esser (oncologisch chirurg Reinier de Graaf Gasthuis)
Dr. M. Cloos-van Balen (internist-oncoloog Groene Hart ziekenhuis)
Dr. J. Bergmann (maag-, darm-, leverarts Haga ziekenhuis)
Dr. A. Jochems (internist-oncoloog Haaglanden Medisch Centrum)
Erlinde de Graaf (verpleegkundig specialist Reinier de Graaf Gasthuis)
Susan Quix (verpleegkundig specialist LUMC)

 

Route:
De Buruma zaal vindt u door uit de parkeergarage LUMC direct rechts af te gaan naar het gebouw met de “gouden rand”. Vanaf het station komend loopt u langs de hoofdingang van het LUMC richting parkeergarage. Vlak voor parkeergarage gaat u links naar het gebouw met de “gouden rand”.

Aan het woord is:

Henk Hartgrink, Oncologisch chirurg in LUMC

Wat is je rol in OncoWest?

Als voorzitter van de Netwerktumorgroep Upper GI probeer ik samen met alle collega’s in de regio de zorg voor patiënten met een slokdarm- of maag-carcinoom zo goed mogelijk te regelen.

 

Wat is je persoonlijke motivatie om bij te dragen aan OncoWest?

OncoWest biedt de mogelijkheid om onze specialistische zorg naar de buitenwereld te communiceren. We zijn trots op onze uitkomsten en die staan dan ook op de website. De ondersteuning vanuit OncoWest is daarvoor onmisbaar.

 

Waar haal jij je inspiratie vandaan naast je werk?

Ik kan enorm genieten van de ontwikkeling van mijn beide dochters. Minimaal 1x per week hardlopen, schaatsen of iets anders waarvan je gaat zweten. Daarnaast iedere zondag bij zonsopgang een (half) rondje golf met een groepje vrienden.

 

Wat is voor jou een aansprekend voorbeeld van regionale samenwerking op gebied van oncologie?

Ik denk dat ons wekelijks regionaal MDO Upper GI het grote voorbeeld is van deze samenwerking. Tijdens dit MDO worden alle patiënten (curatief en palliatief) uit de hele regio met elkaar besproken. Ik ben er trots op dat we op een zeer respectvolle manier met elkaar omgaan.

 

Wat is volgens jou de grootste uitdaging voor OncoWest voor komend jaar?

Invulling geven aan de IZA normen die binnenkort (januari) vastgesteld gaan worden. Deze zullen nog nauwere samenwerking noodzakelijk maken.

 

Aan wie geef jij het stokje door ?

Koen Peeters, colo-rectaal chirurg in LUMC

Met de kerst en de jaarwisseling in het verschiet is het waardevol om niet alleen een update te geven over de ontwikkelingen van een specifiek OncoWest project, in dit geval regionale digitale pathologie, maar ook terug te kijken: waar komen we vandaan, waar staan we nu, en hoe kijken we daarop terug met de kennis van vandaag? We vroegen het de projectleider Bart Dragtsma.

 

digitale pathologie

“Als voorproefje: een jaar geleden was regionale digitale pathologie het project waar ik, samen met de regio en OncoWest, intensief mee bezig was. In die periode hadden we informatie verzameld en een oplossingsrichting gevonden die, gezien alle wensen en eisen, goed zou kunnen passen bij onze regio. Het Bestuurlijk Overleg had groen licht gegeven voor verdere uitwerking. Eind 2022 waren we echter nog niet zeker of en wie zijn vinger zou opsteken om de bedachte oplossing ook daadwerkelijk op te pakken.

Met enige gezonde spanning begonnen we daarom aan het nieuwe jaar. Afgelopen  voorjaar was het dan eindelijk tijd voor de besluitvorming. Het LUMC was bereid om als initiatiefnemer voor de regio op te treden, en Alrijne Ziekenhuis zou als eerste ‘pilot’-aansluiting meedoen. Vanuit bestuurlijk perspectief zaten we goed op schema, maar het echte werk moest nog beginnen. Hoewel we een aardig idee hadden, gebaseerd op vergelijkbare best practices elders in het land (zoals de regio Utrecht met het UMCU en regio Maastricht met het MUMC+), vergt het omzetten naar de concrete (technische) infrastructuur, samenwerkingsvoorwaarden en het uitdenken van alle bijbehorende processen de nodige tijd. Bewust hebben we eerst geïnvesteerd in het opzetten van een duidelijke projectorganisatie, zowel tussen LUMC en Alrijne als in het bepalen en borgen van de rol en relatie met OncoWest en de regio. Ondanks dat het als projectleider mijn taak en functie is om vooral aan te moedigen dat het altijd sneller kan en mag, hebben we bij terugkijken wel degelijk grote stappen gezet. Zowel het LUMC als Alrijne werken nu op basis van een helder projectplan, belangrijke rollen zijn ingevuld, en er wordt aanzienlijk geïnvesteerd in tijd en middelen om de regionale infrastructuur daadwerkelijk te realiseren. Hierbij komt ook steeds meer verbinding en afstemming met de regio, waarbij input op hun voorgenomen ontwerpen en ideeën getoetst zal worden.

Maar concreet, hoe gaan we 2024 in? Beide ziekenhuizen hebben inmiddels een inkooptraject doorlopen voor de aanschaf van coupescanners, waardoor de laboratoria (verder) worden gedigitaliseerd. Daarnaast zijn en worden er nu sessies georganiseerd om de (definitieve) architectuur en ontwerpeisen voor de regionaal te hosten software te bepalen. Deze zijn leidend voor het programma van eisen waarmee kan worden aanbesteed. Tot slot is er een werkgroep actief die zich buigt over de bepalingen en voorwaarden voor een uniforme dienstverleningsovereenkomst voor alle OncoWest partijen die willen (gaan) aansluiten. De ervaring leert dat dit pas goed kan na bekendmaking van de gegunde leverancier en de daaruit voortvloeiende contractuele bepalingen. De praktijk is logischerwijs nog complexer dan hier beschreven, mede doordat de te realiseren digitale omgeving aanzienlijke investeringen vereist en langdurig mee moet kunnen gaan. Dat we steeds meer opschuiven naar duidelijke keuzes en realisatie van de regionale digitale pathologieomgeving mag duidelijk zijn.

Ik kijk dus met een positieve/hoge verwachting uit naar 2024 en sluit 2023 met tevredenheid af. Naast de hierboven genoemde ontwikkelingen hebben we ook voor en met de regio pathologie bij de OncoWest-conferentie gepresenteerd, meerdere productdemonstraties op locatie gerealiseerd en hebben we meer dan vier regionale pathologie-overleggen gehad. Pathologie staat dus goed op de kaart en alles staat klaar om de gewenste regionale digitale pathologie omgeving in 2024 te realiseren!”

 

Met vragen kun je contact opnemen met Bart Dragtsma: b.dragtsma@partzorg.nl

Het expertteam Psychologische Oncologie van OncoWest organiseert een regionale netwerkbijeenkomst om de contacten met specialisten in de regio verder te verstevigen om op inhoudelijk vlak informatie uit te kunnen wisselen.

Belangstellende zorgprofessionals in de regio West-Nederland zijn van harte welkom op dinsdag 13 juni van 16.00-18.00 uur in Haaglanden Medisch Centrum, locatie Antoniushove, Leidschendam.

Het eerste uur wordt een presentatie verzorgd over het onderzoek naar angst voor recidief. Daarna zal hierover met elkaar van gedachten worden gewisseld. na afloop is er een hapje en drankje en kan nog worden nagepraat.

 

Aanmelden

Wil je hierbij aanwezig zijn? Meld je dan uiterlijk 1 juni as. aan via mail bij Mariska Blom, Klinisch Psycholoog HMC: m.blom@haaglandenmc.nl

Wanneer u kanker hebt, kan dit ingrijpende gevolgen hebben voor u en uw familie en vrienden. De medewerkers van het Informatieplein Oncologie luisteren naar uw verhaal en helpen helder te krijgen waar ú gebaat bij zou zijn. U kunt altijd bellen voor een vraag of een gesprek. Ook bent u welkom bij de bijeenkomsten.

 

Patiënten uit de hele regio zijn van harte welkom in het Informatiecentrum Oncologie (locatie HMC Antoniushove). Dus ook als u in een ander ziekenhuis onder behandeling bent.

Onze gastsprekers zijn José Breedveld, diëtist en onderzoeker werkzaam bij het Wereld Kanker Onderzoekfonds en leefstijlcoach Nancy Kemmers tevens  onze collega verpleegkundig specialist in het borstcentrum.

José Breedveld en Nancy Kemmers

  • Onderwerpen die aan bod komen:
  • Voeding
  • Gewicht  in combinatie met opvliegers, overgang en hormonen
  • Gecombineerde leefstijlinterventie, wie kan er gebruik van maken en wat is het?
  • Supplementen
  • Slaap

 

Meer informatie over het Informatiecentrum Oncologie leest u hier.

Voor mensen die leven met kanker is het belangrijk dat de zorg vanuit het ziekenhuis naadloos aansluit op de eerstelijns zorg. Zorgverleners uit de eerste lijn werken steeds vaker met elkaar samen in oncologiezorgnetwerken. Op het congres Kanker & Leven op 12 mei 2023 staat de vraag centraal hoe we de zorg voor de gevolgen van kanker in oncologiezorgnetwerken, informele zorg en medisch technische zorg vanuit het ziekenhuis met elkaar kunnen verbinden.

Het congres heeft een hybride vorm: in de ochtend volgt u de landelijke livestream vanuit huis en in de middag organiseren we in samenwerking met verschillende Regionale Ondersteuningstructuren (ROS’en) regionale symposia op verschillende locaties in het land.

Tijdens het middagsymposium van West-Nederland (locatie LUMC) zal Tapasya Vreeken, projectleider RO West, het Regionaal Oncologienetwerk West vertegenwoordigen als spreker.

Voor wie

Het congres is multidisciplinair, alle zorgprofessionals zijn welkom. Van verpleegkundigen, psychologen, huisartsen, bedrijfsartsen, diëtisten en oncologen tot fysiotherapeuten, radiotherapeuten, arbeidsgeneeskundigen en informele zorgverleners. Ook onderzoekers, beleidsmakers en vertegenwoordigers van patiëntenorganisaties zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan dit congres.

 

Organisatie

IKNL en NFK namens de Taskforce Cancer Survivorship Care, een landelijk samenwerkingsverband waarin professionals, onderzoekers, beleidsmakers en patiëntenorganisaties hun krachten en expertise bundelen, om passende zorg voor mensen die leven met en na kanker mogelijk te maken. En in samenwerking met Regionale Ondersteuninsgsstructuren (Proscoop, REOS, Robuust, ZonH, ROS Friesland, Samergo en Raedelijn), Congress Care en Heuvelman Sound & Vision.