Even voorstellen: Bart Dragtsma, projectleider Digitale Pathologie bij RO-West

Afgelopen juli 2022 ben ik als projectleider Digitale Pathologie bij RO-West gestart. Mijn inzet komt voort uit een uitgebreid voortraject waarbij een gedeelde visie is gevormd op onderlinge (digitale) samenwerking tussen de zeven deelnemende RO-West ziekenhuizen op het gebied van pathologie.

Dit zou voor sommige zorgpaden bijvoorbeeld de snelheid van diagnose kunnen verbeteren, maar samenwerking geeft ook mogelijkheden voor pathologen om te specialiseren wat de kwaliteit van de zorg ten goede kan komen. En er zijn nog meer voordelen aan inzet van digitale pathologie in onze regio.

Vanuit een achtergrond als verpleegkundige en bedrijfskundige in de zorg is het mijn doel om deze visie te vertalen naar een concreet projectplan en deze daarna te realiseren. Leidend daarin zijn voor mij de zorgprocessen die wij hiermee nog slimmer en beter zouden moeten kunnen organiseren. Dat doe ik het liefst zo pragmatisch mogelijk om te zorgen dat een ICT project zo snel en eenvoudig als mogelijk resultaten voor zorgprofessional en patiënt oplevert. Uiteindelijk ontstaan vaak de beste ideeën in de praktijk en is daarmee onmisbaar voor verdere ontwikkeling.

Om dit project tot een succes te maken heb ik de kennis en expertise nodig van veel verschillende mensen. Zo heb ik inmiddels meerdere pathologen gesproken en ook contacten gelegd met ‘collega’ netwerkorganisaties waarbij via digitale pathologie regionaal in meer of mindere mate al wordt samengewerkt. Komende periode voeg ik daar relevante leveranciers en behandelaren aan toe.

Ik kijk er naar uit mij verder binnen dit vakgebied en RO-West te verdiepen en mijn bijdrage te leveren aan realisatie van regionale digitale pathologie. Heb je vragen of heb je iets interessants gezien binnen die boeiende domein? Ik hoor het graag.

 

Contactgegevens:

b.dragtsma@lumc.nl

06 53550603

De World GO-day dit jaar heeft als thema ‘Zorg voor uw gezondheid elke dag’ en heeft tot doel het wereldwijde bewustzijn over gynaecologische kankerdiagnoses te vergroten.

Dit jaar is er specifiek aandacht voor baarmoederkanker; de symptomen, behandeling, preventie en risicofactoren zoals overgewicht en obesitas. Daarom wordt de nadruk gelegd op lichaamsbeweging en een gezonde levensstijl.

Maakt de wereld voor 1 dag paars, de bewustzijnskleur voor gynaecologische kankers. Doe je met ons mee? Draag iets paars of maak selfies met paarse lippenstift op je mobiele telefoon.

Samen brengen wij het gesprek op gang. Like en deel ons bericht op LinkedIn en draagt zo bij aan meer bewustwording onder nog meer vrouwen. Voeg ook je eigen teamselfie toe!

 

Liefs van het programmateam RO West

 

#GoForPurple #GOFor #GODay

Aan het woord is:

Marissa Cloos- van Balen

Internist-oncoloog en voorzitter van de Oncologiecommissie in het Groene Hart Ziekenhuis Gouda

Wat is je rol in RO West?

Ik heb eigenlijk meerdere rollen. Als voorzitter van de Oncologiecommissie in het Groene Hart Ziekenhuis vertegenwoordig ik het ziekenhuis in RO West in de regio als Vertegenwoordiger Oncologie Commissie (VOC) en in het Bestuurlijk Overleg (BO). Daarnaast ben ik lid van verschillende expertteams: Maag-slokdarmkanker, Lever-alvleesklier- galwegen-galblaas kanker en darmkanker.

 

Wat is je persoonlijke motivatie om bij te dragen aan RO West?

Er is de laatste jaren (en ook de komende jaren) veel aan het veranderen in de oncologie. Ik vind het voor onze patiënten belangrijk dat we in de regio de beste zorg kunnen blijven bieden en haal er plezier uit om dit met de collega’s uit de verschillende ziekenhuizen te organiseren en samen te werken. Daarnaast hebben we gezien de druk op de zorg (financieel en hoeveelheid werk) een taak om ook de zorg in de toekomst in onze regio te waarborgen en bestendig te maken.

 

Waar haal jij je inspiratie vandaan naast je werk?

Naast de energie en inspiratie die ik uit mijn werk haal (zowel de patiëntenzorg, als het contact met collega’s en de niet-patiënt gebonden taken), vooral ook uit de tijd buiten het ziekenhuis. Ik heb 2 ‘dropjes’ van dochters (5 en bijna 2) die je in het weekend lekker bezig kunnen houden. Daarnaast kan ik wel redelijk schaatsen en volg sinds de geboorte van onze oudste tennislessen als nieuwe uitdaging.

 

Wat is voor jou een aansprekend voorbeeld van regionale samenwerking op gebied van oncologie?

De zorg zoals we die in de regio hebben geregeld rondom de slokdarm- en maagkanker. Voor uitvoering van de operatie zijn er 2 expert ziekenhuizen (Leids Universitair Medisch Centrum en Reinier de Graaf ziekenhuis). Maar patiënten kunnen waar mogelijk dichtbij huis behandeld worden voor chemotherapie en binnenkort ook immunotherapie. De lijntjes tussen de ziekenhuizen, of het nou om de chirurg, radiotherapeut, MDL-arts of oncoloog gaat, zijn kort en we hebben wekelijks een MDO (multi disciplinair overleg) waar alle nieuwe patiënten of met een wending in het beleid de revue passeren.

 

Wat is volgens jou de grootste uitdaging voor RO West voor komend jaar?

Zorgen dat we elkaar in de regio als gelijke partners blijven beschouwen en een route uitstippelen, waarmee we ‘IZA en SONCOS 2024 proof’ zijn.

 

Aan wie geef jij het stokje door ?

Henk Hartgrink, chirurg in het LUMC en voorzitter van het expertteam Maag-slokdarmkanker van RO West

``Digitale gegevensuitwisseling bereik je alleen samen``

Heleen Hoogvliet is informatiearchitect en adviseur transmurale gegevensuitwisseling bij het LUMC. Samenwerken, over de muren van het eigen ziekenhuis heen, is volgens haar de enige manier om tot gegevensuitwisseling te komen. Ze is sinds kort de nieuwe ambassadeur Digitale uitwisseling voor de regio West-Nederland.

MDO-portalen

Een van de dingen waar Hoogvliet momenteel mee bezig is, zijn de voorbereidingen voor een pilot met een regionaal mdo-portaal in samenwerking met de NetwerkTumorGroep Gynaecologie en het Regionaal Oncologienetwerk (RO) West.

Lees hier het hele interview met Heleen.